Súhlasím Nesúhlasím

Súhlasím s použitím súborov cookie na personalizáciu reklám a retargeting.

Blog

07.08.2019, autor: Henrieta Remišová

Ako prelomiť cyklus opakujúcich sa situácii, ktoré vás ťažia?

Opakuje sa vám dookola, v rôznych časových úsekoch, nejaká situácia, ktorá vás neteší? 

Napríklad:  

  •  Beží letná sezóna a vy opäť nemáte čas alebo peniaze na to, aby ste mohli íst na dovolenku.
  •  Konečne ste zarobili väčší objem peňazí, no ako naschvál, prišli aj nečakané výdaje. Prosto, ste na tom, tak ako predtým a opäť nič neušetríte.
  •  Zamestnáte človeka, ktorý sa javí zodpovedne a seriózne a opäť nastane situácia, kedy vás v niečom zásadnom nečakane podrazí alebo sklame.
  • Vzdelávate sa, snažíte sa ako blázon a aj tak sa vám nedarí prekonať určitú finančnú hranicu alebo "tancujete" z mesiaca na mesiac takzvane "na hrane".
     

Deje sa vám niečo podobné?
 

V prvom rade, buďte radi, že ste už v štádiu, kedy si túto situáciu jasne uvedomujete. 
Veľa ľudí sa totiž točí v rôznych cykloch, poniektorí aj vo viacerých naraz a vedomí si toho vôbec niesú alebo ak aj sú,  sťažujú sa, frflú, obviňujú všetkých naokolo, ale neriešia to.

 

No ale späť k tomu, keď sa v cykloch točíte a radi by ste z nich vystúpili.
 

Čo s tým?
 

 

1. Vezmite to pragmaticky a popíšte situáciu 

 

Doslova. Vezmite papier a pero a napíšte si, čo presne sa vám stalo, aké emócie a myšlienky to vo vás vyvolalo.  Detailne. Následne si spomeňte aj na všetky podobné situácie v minulosti, kedy ste sa cítili veľmi podobne. Poznačte si dátumy i každú drobnosť, na ktorú si spomeniete a dodnes vo vás rezonuje.

A áno, je dôležité si to napísať. Pri písaní totiž prebieha hlbšia fáza uvedomovania si vecí, než len pri premýšľaní.

 

2. Zistite, čo tomu predchádzalo?
 

Spomeňte si na to,  čo predchádzalo týmto udalostiam? Čo sa dialo v čase pred alebo tesne pred tým, než ste sa ocitli v „tej istej“ situácii. 
Čo ste robili alebo nerobili, hoci ste vedeli čo by ste mali alebo nemali robiť?  V akých emóciách ste boli?  
Čo sa práve dialo vo vašom živote, hoci to s danou témou nesúvisí priamo, ale spomínate si na to. Spíšte si všetko.
Je možné, že už teraz sa vám začnú ukazovať odpovede a nové súvislosti.

 

3. Silnie váš cyklus alebo slabne?

 

Teraz sa zamyslite, či je vo vašich cykloch nejaký gradient, teda či svojou intenzitou opakujúce sa situácie silnejú alebo slabnú. Ak slabnú, znamená to, že pomaly na to prichádzate, resp. problém, kvôli ktorému sa situácia opakuje postupne spracovávate. A hoci sa ešte opakuje, je stále v slabšej intenzite.  
Ak však posledná udalosť bola intenzívnejšia než predošlé, je to urgencia k aktívnemu hľadaniu riešenia a potrebnej zmeny, inak vás to nabudúce bude bolieť ešte o čosi viac.

 

4. Čo vás drží tam kde ste?

 

Viem, bude to znieť zvláštne, ale zamyslite sa:

Čo vám táto nie celkom príjemná situáci, ktorá sa vám opakuje alebo pretrváva, prináša? Čo vás v nej drží, čo vám na nej chutí? Kam  tým smerujem? K odhaleniu vašich vlastných, podvedomým seba-sabotérskych vzorcov, ktoré sa prejavujú naozaj rôzne.

Napríklad:
Ste matka samoživiteľka, ale hrdinsky to zvládate aj s minimom peňazí a ľudia vám vyjadrujú obdiv, ako to dávate? 
Alebo dostávate inú formu pozornosti, pomoci, ktorú vám táto situácia zabezpečuje? 

Netvrdím, že to tak je.

Je to len otázka na zamyslenie. Aj vďaka tomuto bodu môžete odhaliť a zvedomiť si nejaké svoje nezdravé presvedčenie alebo prevzatý program, ktorý vám reálne neslúži.

 

5. Zapojte vašu bdelosť a intuíciu

 

Zvolnite, choďte si zabehať, odreagovať sa. Nájdite si čas na relax či krátku meditáciu a v stave uvoľnenia a vnútorného pokoja, vyslovte otázku:

  • Čo mi má táto opakujúca sa situácia povedať?
  • Čo mám pochopiť?
  • Čo sa mám vďaka tejto situácii naučiť?
     

Stačí vyslať otázku a veriť, že odpoveď je už na ceste. Na nič, ani na seba netlačte.
Toto vcelku dobre zaberá, ak ste človek vnímavý  a trénujete svoju bdelosť v prítomnosti.  V stave bdelosti zachytíte odkaz cez rôzne indície. Ak ich viete rozkľúčovať, posúvate sa ďalej.
Môže to byť náhodný článok alebo len titulok, jedna informácia z rozhovoru celkom cudzích ľudí, prosto čokoľvek.
Niečo vo vás to celkom jasne zachytí. Prosto viac či menej nápadne to upúta vašu pozornosť.
Treba však počítať s tým, že indície prichádzajú v čase i v podobe, ktorá sa nedá predpovedať.
Tiež netreba čakať, že prídu hneď, keď sa pýtate alebo požadujete odpoveď. Mimochodom, nezvyknú chodiť ani polopatisticky naservírované a preto sa často stáva, že ich netrénovaný človek ľahko prehliadne.

Indícia vás dokonca môže len naviesť smerom, kde odpoveď nájdete.
Ak ju rozpoznáte - super, ak ju dokonca logikou nespochybníte – výborne!
Len, ono to stále nestačí,  musíte konať!

 

6. Verte si a konajte

 

Nespochybňujte sa, len tak svoju intuíciu a cit pre rozpoznanie a rozkľúčovanie indícii posilníte.
Konať niekedy znamená zopakovať celý proces niekoľkokrát, než odhalíte a príjmete pointu toho, čo vám táto situácia naznačuje, a tak tento cyklus opakovaní oslabíte alebo celkom prelomíte.
Pomáha, ak denne trénujete svoju bdelú vnímavosť v stave tu a teraz.

No a niekedy konať znamená presunúť sa k bodu 7.

 

7. Hľadajte pomoc

 

Podľa témy, ktorej sa vaša situácia týka a miery do akej vás trápi a cítite zaseknutie - hľadajte odborníka, ktorý vám pomôže pohnúť sa ďalej a pomôže vám nájsť ten bod, kvôli ktorému sa cyklus opakuje.
Je to ako so zdravím. Keď prechladnete, to je relatívna drobnosť, to zvládnete sami a vyliečite sa, ale už napríklad zuby si sami neplombujete, že? Dokonca ani vtedy, keď ste zubár. O závažnejších veciach nehovoriac.

Takže, ak ide o vec, ktorú vyhodnocujete ako závažnú alebo veľmi dôležitú a skutočne si s tým neviete poradiť sami, neotáľajte. Hľadajte človeka ktorý vám v tejto veci bude vedieť pomôcť.

Možností máte dnes na trhu naozaj veľa. 


Ja osobne už viac ako desať rokov využívam holistický, teda celostný prístup. Pri práci s klientmi využívam viacero techník a metód, vrátane vhľadu rozšíreného vnímania. Všetko to závis od potrieb a témy, ktorá klienta trápi. Z praxte môžem povedať, že niektoré takéto cykly je možné odhaliť alebo prelomiť už v rámci jednej osobnej konzultácie.
Samozrejme, len keď je správny čas a klient je otvorený pre pochopenie a prijatie toho, na čo ho daná situácia chcela upozorniť alebo ho naučiť.
Vtedy môže byť posun naozaj rýchly.

Avšak, ak chce človek skutočne svoj život cez svoje osobné nastavenie zmeniť a zmenu aj udržať, vyžaduje to pravidelný systematický prístup. V takom prípade je dobré vybrať si cestu, ktorou môžete ísť detailne do hĺbky, spôsobom a tempom, aké potrebujete a ideálne v sprievode človeka, ktorému dôverujete, ktorý daný alebo podobný úsek cesty už prešiel.  

Aktuálne mám otvorené možnosti na individuálny mentoring a tréning osobného rozvoja, ak vás to zaujíma, neváhajte ma kontaktovať.  Rada zodpoviem vaše otázky a ak sa rozhodnete, budem vás na vašej ceste plne podporovať a bezpečne sprevádzať k novým poznaniam a odhaleniu vášho plného potenciálu a vnútornej sily. Nemusíte byť na všetko sami.

 

 


 

 

Prečítajte si aj: 3 tipy, ako si v podnikaní veriť viac

 

 

Zostaňme v kontakte

a budem vám posielať podnety a zaujímavé tipy pre vaše podnikanie i osobný život.
Vážim si vašu dôveru, preto nehrozí žiadny spam. Odhlásiť sa budete môcť kedykoľvek jedným klikom.