Súhlasím Nesúhlasím

Súhlasím s použitím súborov cookie na personalizáciu reklám a retargeting.

Blog

08.11.2018, autor: Henrieta Remišová

Dá sa snáď podnikať nevedome?

Dá sa snáď podnikať nevedome? Aj to bola jedna z reakcii, keď som začala pred pár rokmi hovoriť o vedomom podnikaní.

Aktuálne dostávam rôzne otázky, ktoré sa týkajú toho, aby som presnejšie vysvetlila o čom vedomé podnikanie je, rovnako to, ako pracujem, o čom sú kurzy ktoré robím a ako som prišla k tomu čo robím, a tak podobne.

Rozhodla som sa teda, niektoré najviac sa opakujúce otázky uverejniť, aj s mojimi odpoveďami.

Keď hovoríš o Vedomom podnikaní. O čo presne ide?

Vedomé podnikanie vychádza z princípu vedomého bytia človeka.

Skúsim to zjednodušiť. Ak človek nespí alebo nie je v bezvedomí, je pri vedomí. Poznáme to z nemocníc, kde keď sa niekto preberie po operácii lekár povie, že pacient je už pri vedomí.

Avšak byť pri vedomí a byť vedomý nie je to isté.

Ak čítate tento text, ste určite pri vedomí, ale či ste aj vedomý(á), prípadne do akej miery, to už také jasné byť nemusí.

Vedomý je ten, kto si v prítomnosti plne a aktívne uvedomuje svoje bytie, myšlienky, emócie, pocity, vnemy a samozrejme i fyzické telo. 
Vníma veci také, aké sú. Vďaka tomu vníma súvislosti týkajúce sa nielen jeho osoby, ale i prostredia a ľudí s ktorými žije alebo nejako kooperuje a na základe toho koná. 
Uvedomuje si svoj prínos i svoju zodpovednosť.

Všetci vieme, že cieľom v podnikaní je tvoriť hodnotnú službu alebo produkt, ktorá je pre iných nejakým spôsobom užitočná, a vďaka tomu následne aj tvorba zisku. 
Ak si zároveň s tým, budeš plne uvedomovať aj pravé hodnoty a tiež to, akým človekom si a akým chceš byť, a ak podľa toho budeš aj konať, tak to je pointou bytia, ktoré je základom pre vedomé podnikanie.

Podnikanie je všeobecne vnímané ako veľmi racionálne. Akékoľvek “naciťovanie, vnímanie, duchovno” mnohí považujú za veci, ktoré nemajú v biznise čo hľadať. Čo Ty ?

Základ našej ľudskej podstaty je duchovný. 
V podstate sme duchovné bytosti so skúsenosťou vo fyzickom tele, vo fyzickom svete. Teda nie sme tým telom, ktoré reálne máme a ktoré má z času na čas nejaký záblesk duchovného zážitku alebo intuície. Hovorí o tom západná i východná filozofia. A ak toto niekto ešte nedokáže stráviť, pravdepodobne v tejto chvíli dočítal .

No a podnikanie ako také, je len jednou časťou z celej skladačky života, teda tej skúsenosti vo fyzickom svete. Isteže má svoje pravidlá a tie je logicky dobré poznať. No následne ich musíme zladiť s našimi hodnotami, s tým, čo je v našom živote skutočne dôležité a podstatné. 
A aby sme to rozpoznali, musíme okrem logických argumentov aj vnímať a cítiť. Hlava a srdce by mali byť za jedno v procesoch rozhodovania.

Ak by to tak už bolo, celkom inak by to vo svete vyzeralo. Zladiť hlavu a srdce nám ľuďom trvá už pekne dlho. Zoberte si takého Sokrata a akýkoľvek jeho výrok. Budete mať pocit, že hovorí o dnešnej dobe, a pritom žil v 4. storočí pred Kristom.

Keď sa spomína duchovno a duševná rovina, veľa ľudí si to spája s ezoterikou a takzvanými „slniečkarmi“. V čom je tvoj prístup iný?

V rámci duality, v ktorej žijeme, má ešte stále veľa ľudí tendenciu prikláňať sa na jednu alebo druhú stranu čohokoľvek, veľmi často sme buď za alebo proti. 
A to je tak trochu aj prípad „slniečkárov“, ktorí sa vyhraňujú k takzvanej pozitivite, kde už akoby ale chýbal dosah zdravého rozumu. Teda takto to vnímam ja.

Duchovná rovina všetko presahuje. 
A z tohto hľadiska vlastne spája do jedného celku, ako to dobré, tak to zlé, tých čo sú za, i tých čo sú proti.

Jej podstatou je prijímať veci i udalosti také, aké sú.
Teda neprikrášľovať si to, ale ani nedramatizovať a už vôbec nie popierať existenciu niečoho, čo tu je. A podľa toho, aké čo je – ako sa nám to javí, treba k tomu pristupovať, s láskou a pochopením, ale so zdravým rozumom zároveň.

Vedomý prístup je práve o nachádzaní stredu a harmónie medzi týmito pólmi. Zapájať nielen rozum, ale i srdce. Je spôsob približovania sa k Pravde.

Už čoskoro uverejním ďalšie otázky a odpovede. A ak máte otázku aj Vy, napíšte na: henrieta.remisova@cleo38.sk , v niektorej z ďalších častí na ňu odpoviem.

Zostaňme v kontakte

a budem vám posielať podnety a zaujímavé tipy pre vaše podnikanie i osobný život.
Vážim si vašu dôveru, preto nehrozí žiadny spam. Odhlásiť sa budete môcť kedykoľvek jedným klikom.