Súhlasím Nesúhlasím

Súhlasím s použitím súborov cookie na personalizáciu reklám a retargeting.

Blog

30.08.2022, autor: Henrieta Remišová

7 praktických tipov pre ÚSPEŠNÝ NETWORKING

 

Boli ste už na networkingovom stretnutí? Zažili ste tam vcelku príjemnú atmosféru, získali zopár kontaktov, no okrem prepojení na sociálnych sieťach, vám to do biznisu nič neprinieslo? 

Je viac ako pravdepodobné, že chyba nebola v organizácii, ani v účastníkoch, len ste to nesprávne uchopili. 

Ako to teda nabudúce urobiť lepšie?  Mám pre vás sedem praktických tipov: 

 

1. Príprava


Na každé networkingové stretnutie sa pripravte tak, akobyste sa mali stretntúť so svojim ideálnym klientom. A myslím tým po všetkých stránkach, od vášho vnútorného nastavenia, cez oblečenie, vizitky, až po vyladené sociálne siete a premyslené krátke predstavenie seba i svojho podnikania.

To by ste mali zvládnuť tak, aby ste v priebehu minúty až dvoch dokázali naozaj zaujať. Pripravte si čo poviete a nájdite spôsob, ako vystihnúť pointu jedinečnosti vašej služby či produktov v dvoch, troch vetách.
Myslite tiež na to, že dôležité je nielen len to, čo hovoríte, ale aj ako to hovoríte. Vaša energia, váš postoj, tón hlasu, vaše nadšenie a vášeň pre vlastné podnikanie je to, čo zaujme viac, než slová samotné. 
Preto v snahe pripraviť sa dajte pozor, aby vaša reč nevyznela neprirodzene, mechanicky, ako naučená básnička. 


 

2.  Ujasnite si svoj zámer a majte jasný cieľ

 

Ujasnite si, čo chcete vďaka networkingovej akcii získať. Stačí vám, že sa len predstavíte a niekoľko ľudí sa dozvie o existencii vašej firmy alebo hľadáte inšpiráciu, nové spolupráce, odberateľov, dodávateľov čí príležitosti ako získať viac klientov? Naozaj si to ujasnite a nebojte sa to otvorene komunikovať. Čím jasnejšie a presnejšie dokážete povedať, čo aktuálne riešite, potrebujete alebo chcete, tým viac zvyšujete pravdepodobnosť, že to ostatní účastníci pochopia a budú ochotní vám s tým pomôcť.

Mať svoj vlastný zámer jasný vám umožní ľahšie sa v komunikácii orientovať i sledovať možnosti na vzájomné prepojenie. 

Nuž a ak máte jasno v tom, čo chcete získať, ujasnite si ešte jednu vec, ste ochotní to všetko dať iným aj vy?

 

3.  Pozor na prehnané či nesprávne očakávania

 

Networking je v prvom rade o nadväzovaní kontaktov. Nečakajte, že hneď na prvom networkingovom stretnutí, stretnete svojho ideálneho klienta a uzatvoríte veľký obchod. A to napriek tomu, čo som napísala v prvom bode. Môže sa to výnimočne stať, ale nečakajte to. Pravda je taká, že tam možno nestretnete vôbec žiadneho adepta na klienta.  
Avšak, stretnete tam mnoho podnikateľov, ktorí sú na tom podobne ako vy. Chcú sa inšpirovať, zefektívniť svoje podnikane, zvýšiť predaje, nájsť zaujímavé spolupráce. 
A je viac ako pravdepodobné, že na vašich ideálnych klientov majú kontakt. Každý z nich, má v telefóne 500 až 1500 kontaktov, podobne ako vy. Hovorí vám to niečo?

Takže, ak niekoho z nich na stretnutí zaujmete nielen odborne, ale i ľudsky, máte šancu, že vám k svojim známym cestu otvorí. Nechcite však všetko na prvom stretnutí. 

Preto zabudnite na predaj a budujte vzťahy.

 

Zapojte sa bezplatne do LETNEJ NETWORK VÝZVY
 

4.  Buďte proaktívni

 

Opýtajte sa usporiadateľa či vám vie doporučiť konkrétnych ľudí spomedzi účastníkov, s ohľadom na vaše podnikanie a zámer, ktorý máte. Zaujímajte sa úprimne o ľudí, s ktorými sa zoznámite.

Nesnažte sa byť za každú cenu zaujímaví, lepšie cesta je zaujímať sa o iných. Aktívne im načúvajte a hľadajte spôsob, ako im môžete byť nápomocní. Je prirodzené, že niektorí vám budú sympatickí viac, iní menej. Nie s každým nájdete priestor na spoluprácu, no ak si s niekym sadnete ľudsky, šanca na vzájomnú pomoc, či ďalšie odporúčanie sa zvyšuje.  

 

5.  Vyberajte si  
 

Aj tu platí, že menej je niekedy viac. Nie je možné spoznať dôkladne každého účastníka. Niekedy je to príbuznosť odvetvia v ktorom podnikáte, inokedy ľudský faktor či sympatie, ktoré vám pomôžu v tom, aby ste si vybrali, s kým sa ešte stretnete a spoznáte o niečo viac.

V tomto smere môžete byť bez obáv. Takmer všetci účastníci sú otvorení ďalšiemu stretnutiu po networkingovej akcii, kde by ste mohli hlbšie prebrať možnosti spolupráce alebo vzájomnej pomoci. Ak sa s niekým dohodnete, čo najskôr po tomto prvom stretnutí sa pripomeňte a iniciujte ďalšie samostatné stretnutie.


 

6.  Trénujte pamäť alebo si robte poznámky 

 

Už počas samotnej networkingovej akcie, alebo krátko po nej, si robte poznámky pri kontaktoch, s ktorými by ste radi ostali v spojení. Poznačte si rôzne zaujímavosti z vášho rozhovoru, na ktoré budete môcť neskôr nadviazať a vďaka ktorým sa budete vedieť pripomenúť. Dvoch – troch ľudí, ktorí vás zaujmú najviac si zapamätáte ľahko, no ostatných desať až dvadsať sa vám môže začať zlievať dohromady.
Osobne si niekedy značím aj poznávacie znamenia ohľadne výzoru, oblečenia, alebo výraznejšej charakterovej črty, vďaka čomu si ľahšie vybavím daného človeka.


 

7.  Najväčšia chyba, akú môžete urobiť 

 

Väčšina ľudí po networkingovej akcii hodí vizitky do šuplíka a pokračuje v bežnom živote. No či získate niečo z toho, čo chcete, závisí od toho, čo urobíte po networkingovej akcii.
Biznis vzťahy, rovnako ako všetky ostatné vzťahy, sa budujú v čase na základe prehlbovania dôvery.
Ak si toto zapamätáte, už nikdy nebudete odchádzať z network akcie sklamaní.


A čo všetko by ste mohli urobiť hneď po akcii vy?
 

  • Pošlite všetkým účastníkom email s poďakovaním a krátkym zhrnutím toho, v akej veci im viete byť nápomocní. Neposielajte email hromadne. Buďte osobní. Ak máte dobrú pamäť alebo poznámky, pripomeňte sa jednotlivým ľuďom cez témy, o ktorých ste spolu hovorili.
  • Požiadajte o prepojenie na soc. sieťach + priložte krátku správu. 
  • Zvážiť môžete aj špeciálnu ponuku len pre účastníkov networkingovej akcie, ktorú im zašlete.
  • Účastníkov, s ktorými ste sa chceli ešte stretnúť požiadajte o stretnutie.

 


ZAPAMATAJTE SI:
 

  • Networking je v prvom rade o prepájaní a budovaní vzťahov. Tie sa prehlbujú v čase na základe dôvery.
  • Nesnažte sa len dobre zapôsobiť. Kľúčové je, aby ste neskôr dodali a splnili, čo ste sľúbili. 
  • Dariť sa vám bude skvelo, ak všetko, čo chcete získať, budete ochotní najprv dať.

 

Aktuálne sa môžete BEZPLATNE zapojiť do LETNEJ NETWORK VÝZVY.

Doprajte si čerstvú dávku inšpirácie, podpory, spoznajte zaujímavých ľudí a nadviažte nové biznis priateľstvá. 

JEDEN KLIK a STE TAM 

Zostaňme v kontakte

a budem vám posielať podnety a zaujímavé tipy pre vaše podnikanie i osobný život.
Vážim si vašu dôveru, preto nehrozí žiadny spam. Odhlásiť sa budete môcť kedykoľvek jedným klikom.