Súhlasím Nesúhlasím

Súhlasím s použitím súborov cookie na personalizáciu reklám a retargeting.

Blog

18.08.2021, autor: Henrieta Remišová

7 krokov, ako prelomiť cyklus opakujúcich sa situácii, ktoré vás ťažia.


Opakuje sa vám dookola, v rôznych časových úsekoch, nejaká situácia, ktorá vás neteší? 

Napríklad:  

  •  Zarobili ste väčší objem peňazí, no ako naschvál, prišli aj nečakané výdaje. Prosto, ste na tom, tak ako predtým a opäť nič neušetríte.
  •  Zamestnáte človeka, ktorý sa javí zodpovedne no netrvá to dlho a nastane situácia, kedy vás v niečom zásadnom nečakane podrazí alebo sklame.
  • Vzdelávate sa, snažíte sa ako blázon a aj tak sa vám nedarí prekonať určitú finančnú hranicu alebo takpovediac z mesiaca na mesiac "tancujete na hrane".
     

Deje sa vám niečo podobné?
Dobrá správa je, že si túto situáciu jasne uvedomujete. 
Je to totiž prvý a nevyhnutný krok k tomu, aby ste to mohli zmeniť.

 

Takže, čo by malo následovať, aby ste opakujúci sa cyklus prelomili? 

 

1. Vezmite to pragmaticky a popíšte situáciu 

 

Doslova. Vezmite papier a pero a napíšte si, čo presne sa vám deje, aké emócie a myšlienky to vo vás vyvoláva. Detailne. Následne si spomeňte aj na všetky podobné situácie v minulosti, i pocity, ktoré ktoré to vo vás vyvolalo. Poznačte si dátumy (stačí orientačne) i každú drobnosť, na ktorú si spomeniete a dodnes vo vás rezonuje.

Áno, je dôležité si to napísať. Pri písaní totiž prebieha hlbšia fáza uvedomovania si vecí, než len pri premýšľaní.

 

2. Zistite, čo tomu predchádzalo
 

Spomeňte si na to, čo predchádzalo týmto udalostiam? Čo sa dialo v čase pred alebo tesne pred tým, než ste sa ocitli v „tej istej“ situácii? 
Čo ste robili alebo nerobili, hoci ste vedeli, čo by ste mali alebo nemali robiť?  V akých emóciách ste boli?  
Čo sa v tom čase dialo vo vašom živote, hoci to s danou témou nesúviselo priamo, ale spomínate si na to. Spíšte si všetko.
Je možné, že už teraz sa vám začnú ukazovať odpovede a nové súvislosti.

 

3. Silnie váš cyklus alebo slabne?

 

Zamyslite sa, či je vo vašich cykloch nejaký gradient. Situácie, ktoré sa vám opakujú, svojou intenzitou silnejú alebo slabnú? Ak slabnú, znamená to, že problém, kvôli ktorému sa situácia opakuje postupne spracovávate. 
Ak však posledná udalosť bola intenzívnejšia než predošlé, je to urgencia k aktívnemu hľadaniu riešenia a potrebnej zmeny, inak vás to nabudúce bude bolieť ešte o čosi viac.

 

4. Čo vás drží tam kde ste?

 

Môže to znieť zvláštne, ale zamyslite sa:

Čo pozitívne vám prináša, táto nie celkom príjemná situácia, ktorá sa vám opakuje? Čo vás v nej drží? Kam tým smerujem? K odhaleniu vašich vlastných, podvedomých, seba-sabotérskych vzorcov, ktoré sa prejavujú naozaj rôzne.

Napríklad:
Ste matka samoživiteľka, ale hrdinsky všetko zvládate aj s minimom peňazí. Vaši známi a priatelia vám vyjadrujú obdiv, aká ste húževnatá a šikovná. Alebo dostávate inú formu pozornosti, pomoci či obdivu, ktorú vám táto situácia zabezpečuje? 

Je to len otázka na zamyslenie, vďaka ktorej môžete odhaliť a zvedomiť si svoje nezdravé presvedčenie či prevzatý program, ktorý vám už reálne neslúži.

 

5. Zapojte svoju bdelosť a intuíciu

 

Aj keď hľadáte odpoveď, netlačte na seba. Zvolnite, choďte si zabehať, odreagovať sa. Doprajte si relax alebo krátku meditáciu a v stave uvoľnenia a vnútorného pokoja, vyslovte otázku:
 

  • Čo mi chce táto opakujúca sa situácia povedať?
  • Čo mám pochopiť?
  • čo si mám uvedomiť?
  • Čo sa mám vďaka tejto situácii naučiť?
     

Stačí vyslať otázku a verte, že odpoveď príde. Opäť na seba netlačte a nechcite všetko hneď. 
Toto vcelku dobre funguje, ak ste človek vnímavý a trénujete svoje bdelé vnímanie. V stave bdelosti zachytíte odkaz cez rôzne indície. Ak ich viete rozkľúčovať, posúvate sa ďalej.

Indíciou môže byť náhodný článok prípadne len titulok. Môže to byť aj informácia z rozhovoru celkom cudzích ľudí, ktorý si náhodne vypočujete, prosto čokoľvek.

Treba však počítať s tým, že indície prichádzajú v čase i v podobe, ktorá sa nedá predpovedať.
Netreba čakať, že prídu hneď, keď sa pýtate alebo požadujete odpoveď. Mimochodom, nezvyknú chodiť ani polopatisticky naservírované a preto sa často stáva, že ich netrénovaný človek ľahko prehliadne.

Indícia zväčša len naznačí smer, kde odpoveď nájdete.
Ak ju rozpoznáte - super! Ak ju mysľou nespochybníte – výborne!
Ďalší krok je, že musíte v súlade s tým aj konať.

 

6. Verte si a konajte

 

Nespochybňujte sa, len tak svoju intuíciu a cit pre rozpoznanie a rozkľúčovanie indícii posilníte.
Konať niekedy znamená, zopakovať celý proces ešte raz, alebo aj niekoľkokrát, než odhalíte pointu toho, čo vám táto situácia naznačuje.
Pomáha, ak trénujete svoju bdelú pozornosť a vnímavosť .

No a niekedy konať znamená presunúť sa k bodu 7.

 

7. Jednoducho požiadaje o pomoc

 

Ak to trvá pridlho, človek stráca schopnosť nadhľadu. V takom prípade je lepšie nájsť si odborníka, ktorý vám pomôže pohnúť sa ďalej, odhaliť a prelomiť ten bod, kvôli ktorému sa cyklus opakuje.

Nie všetko sa dá zvládnuť svojpomocne.

Takže, ak ide o vec, ktorá vás vyčerpáva alebo ju vyhodnocujete ako závažnú prípadne veľmi dôležitú a skutočne si s tým neviete poradiť sami, neotáľajte. Hľadajte odborníka, ktorý vám v tejto veci bude vedieť pomôcť. Zaujímajte sa nielen o vzdelanie, ale aj o skúsenosti, prax a referencie, ideálne od ľudí, ktorým dôverujete.


A čo je výhodou takejto pomoci? 

Niektoré témy alebo bloky, ktoré vás trápia roky, môžete odhaliť alebo rozpustiť už v rámci jednej osobnej konzultácie.

Osobne vo svojej praxi využívam holistický - celostný prístup. Kombinujem viacero techník, vrátane metodickej empatie a vhľadu rozšíreného vnímania. Všetko to závisí od potrieb a témy, ktorá človeka trápi.

Pri určitých témach, ak chcete zmenu svojho nastavenia prehĺbiť a udržať, potrebujete pravidelný systematický prístup.
 

Aktuálne mám opäť otvorené možnosti na individuálny mentoring, zameraný na biznis alebo osobný rozvoj. Ak cítite, žeby ste sa v tomto smere chceli posunúť,  neváhajte ma kontaktovať.  Rada zodpoviem vaše otázky a ak sa rozhodnete, budem vás na vašej ceste plne podporovať a bezpečne sprevádzať k novým poznaniam a odhaleniu vášho plného potenciálu a vnútornej sily. 

Naozaj nemusíte byť na všetko sami.

 

 


 

Prečítajte si aj: 3 tipy, ako si v podnikaní veriť viac

 

Zostaňme v kontakte

a budem vám posielať podnety a zaujímavé tipy pre vaše podnikanie i osobný život.
Vážim si vašu dôveru, preto nehrozí žiadny spam. Odhlásiť sa budete môcť kedykoľvek jedným klikom.