Súhlasím Nesúhlasím

Súhlasím s použitím súborov cookie na personalizáciu reklám a retargeting.

Blog

29.11.2018, autor: Lenka Žofajová

Viesť rodinné vinárstvo, chce spojenie srdca i rozumu

” Vedenie nášho rodinného vinárstva som oficiálne prevzala v roku 2015, ale vinárstvo a vinohradníctvo ako také som spoznávala od detstva, keďže som v rodine vinára a vinohradníka vyrastala. Hrozno pestujeme vo vlastných vinohradoch a pripravujeme z neho kvalitné prívlastkové vína takmer v bio kvalite.”

1. Prečo ste sa rozhodli podnikať práve v tejto oblasti? Aká bola hlavná motivácia?

Je to rodinná tradícia. Pestovaniu  hrozna a výrobe vína sa venovali už moji starí rodičia. Otec s radosťou spomína na oberačky z detstva ako na veľkú udalosť. Deti v škole dostali prázdniny a celá dedina sa zišla vo viniciach. Ja som v Slepčanoch trávila letné prázdniny, mám to miesto veľmi rada a okrem toho som mala s mojimi starými rodičmi veľmi pekný vzťah. Navyše je príjemné pracovať v prostredí, ktoré je vášmu srdcu blízke a na ktoré máte pekné spomienky.

2. Pre koho je vaše podnikanie určené? Kto je váš klient/zákazník?

Naše vína sú určené pre ľudí,  ktorí sa potrebujú spoľahnúť že to, čo majú naliate v pohári, naozaj zodpovedá popisu na etikete. Že im ponúkame poctivé,  kvalitné slovenské víno vyrobené z hrozna. Tým myslím bez esencií, farbív či obdobných „vylepšení“. S našimi klientmi si budujeme vzťah založený na dôvere. Uvedomujeme si, že naše víno nie je pre každého. Vyhľadávajú ho ľudia, ktorí majú radi kvalitu a veľmi dobre si uvedomujú, že fľaša vína je výsledok celoročnej práce vo vinohrade a s radosťou i úctou to dokážu oceniť.

3. V čom je jedinečnosť toho, čo robíte a v čom spočíva vaša konkurenčná výhoda?

Naša prednosť spočíva v tom, že sme malé rodinné vinárstvo. Naše vína produkujeme v malom množstve – „limitkách“, čo ocenia najmä fajnšmekri. Pestujeme vlastné hrozno a vína sú každý rok iné. Sú síce z tých istých odrôd, ktoré pestujeme, ale príroda to zakaždým zariadi inak.

4. Máte nejaké vlastné pravidlá/zásady/princípy, ktorými sa pri podnikaní riadite?

V prvom rade do našej práce vkladáme popri samozrejmej profesionalite aj dušu a srdce. Snažíme sa vytvoriť si vzťah s našimi klientmi. Uvedomujeme si, že mnohí pijú víno pre vlastné zdravie. Chceme, aby mali pocit, že sa na nás môžu spoľahnúť. Keď to dosiahneme a keď sú spokojní, cítime vnútornú spokojnosť a niečo ako hrdosť. Víno otvára srdce, preto v ňom vždy nájdeme pravdu.

5. Existuje mnoho kurzov, mentorov, koučov, ktorých cieľom je podporiť podnikateľov. Prečo ste sa rozhodli pre kurz Vedomé podnikanie?

Už dlhšie pred tým, ako som sa prihlásila na Vedomé podnikanie som hľadala kurz, ktorý by sa venoval nielen marketingu, ale asi všetkému, čo potrebuje malý živnostník vedieť, aby prežil. Väčšina z tých kurzov však ponúkala len teoretické návody a postupy. Ako modelové príklady používali veľké firmy (napr. Microsoft), ktorým som ja na míle vzdialená, keďže som manažér, technológ a aj sama sebe brigádnik v jednej osobe. Potrebovala som niečo, čo by bolo ušité na mňa.

6. Aké boli vaše očakávania oproti skutočnosti?

Skutočnosť predčila moje očakávania.
Očakávala som, ako bolo uvedené v popise kurzu, že sa budeme venovať vlastnému podnikaniu. Avšak bolo toho omnoho viac. Dá sa povedať, že na konci  som bola úplne iná osoba ako tá, ktorá naň začala chodiť. Veľmi veľa sa za ten čas udialo a aj zmenilo. Mala som pocit, že prešiel rok a nielen pár týždňov. Veci sa zrazu začali akoby dávať do pohybu, začala sa pomaly skladať mozaika.
Okrem toho, že som sa naučila veľa užitočných vecí a uvidela cestu, ako ďalej, som stretla kopec fantastických ľudí.
 
Zefektívnite aj vy svoje podnikanie novým – holistickým prístupom. Pre viac infomácii KLIKNITE SEM

 

7. Ako by ste charakterizovali pojem „vedomé podnikanie“? Čo konkrétne vám, prípadne spoločnosti, takýto prístup prináša?

Charakterizovala by som to asi tak, že podnikáte vedome   . Nenecháte sa unášať na vlnách chaosu, na kolotoči každodenných povinností a problémov, kedy väčšinou stratíte prehľad a nadhľad. Je potrebné sa zastaviť, upokojiť a začať vnímať i cítiť. Mne takýto prístup vnáša do podnikania omnoho viac pokoja a nadhľadu. Dokážem ľahšie rozpoznať priority a spraviť si podľa nich systém.

8. Z vašej skúsenosti – funguje to? Ako?

Samozrejme, že to funguje. Stačí, ak sa začnete počúvať a veriť sebe, svojim pocitom a intuícii.

9. Čo považujete za úspech vo svojom biznise/ podnikaní?

Napriek tomu, že na Slovensku je veľa skvelých vinárstiev, aj naše si dokázalo vytvoriť svoje miesto a teší sa obľube. Ľudia k nám prichádzajú s určitým očakávaním, ktoré takmer vždy dokážeme naplniť. Mám radosť, keď sú spokojní. V prostredí viníc pookrejú, dokážu hlbšie precítiť silu a krásu prírody a odchádzajú takí iní, akoby citlivejší.

10. Ste úspešná? Prípadne, čo pre svoj úspech plánujete urobiť?

Áno, myslím, že som úspešná v tom, čo robím. Napriek tomu, že konkurencia je naozaj veľká. Ale úspešnosť nemeriam len finančným ziskom. Moja práca ma napĺňa radosťou a spokojnosťou. Môžem povedať, že tí správni ľudia si k nám našli a aj nájdu cestu.

11. Podľa štatistík až 90 % podnikateľov v rámci Európy svoje podnikanie do 5 rokov ukončí. Čo robíte preto, aby sa to nestalo aj Vám?

Snažím sa sledovať aktuálne trendy u nás i v zahraničí a naladiť sa na potreby klientov. Samozrejme, okrem toho je najdôležitejšie mať vo všetkom systém. Určiť si priority, neustále sa venovať každej oblasti podnikania. A mať na pamäti, že našou najväčšou devízou je dôvera zákazníkov. To je veľmi krehká komodita. Buduje sa roky, stratiť ju možno v minúte.

12. Aké máte vízie a čo by ste radi dosiahli počas najbližšieho roka?

Rada by som našla ďalších stabilných odberateľov a zároveň sa chcem venovať našim stálym klientom. Myslím si, že je veľmi dôležité s ľuďmi často hovoriť a ešte dôležitejšie ich aj počúvať. Taktiež by som rada vniesla so celého podnikania väčšiu stabilitu a zvýšila povedomie o našom vinárstve.
 Rozhovor pripravila Lenka Žofajová / August 2018

Zefektívnite aj vy svoje podnikanie novým – holistickým prístupom.  Pre viac infomácii KLIKNITE SEM

 

 

 

Objednať konzultáciu

 

 

 

Zostaňme v kontakte

a budem vám posielať podnety a zaujímavé tipy pre vaše podnikanie i osobný život.
Vážim si vašu dôveru, preto nehrozí žiadny spam. Odhlásiť sa budete môcť kedykoľvek jedným klikom.