Súhlasím Nesúhlasím

Súhlasím s použitím súborov cookie na personalizáciu reklám a retargeting.

Blog

19.04.2021, autor: Henrieta Remišová

5 overených krokov, ako transformovať negatívne emócie.


Ak si začnete vedome všímať svoje emócie, zaregistrujete, že sa priam automaticky napájajú na vašu myseľ.
Inými slovami, aké sú vaše myšlienky, také sú vaše emócie.

Primárne delenie emócii na pozitívne a negatívne, je z hľadiska základného delenia úplne v poriadku. Už menej v poriadku je, že ich máme tendenciu deliť na dobré a zlé.

Oni totiž sú aké sú a prinášajú nám dôležité informácie o tom, ktorým smerom sa uberá naša energia. Čo je veľmi fajn vedieť, pretože v princípe, kam smeruje naša energia, tam smeruje náš život.
Preto ak registrujeme emócie, ktoré nám nie sú príjemné (strach, obavy, frustrácia, hnev, podráždenosť...a i.) je to jasný signál na to, aby sme niečo v rámci svojho smerovania upravili či zmenili.

 

A dostávame sa k pointe.
 

Je skvelé, priam žiadúce, aby sme sa naučili nielen vnímať svoje emócie, ale i rozumieť ich odkazom a následne pracovať s nimi tak, aby sme energiu ktorú nesú nestrácali, ale vedeli ju správne využiť. Presmerovať ju či transformovať do tvorivého procesu.

A to sa dá len s vedomým prístupom. 

 

Z hľadiska krátkodobého, sa nám v priebehu dňa môže prestriedať celá škála rôznych emócií, často aj podľa toho, aký máme temperament.
Keď nevieme s emóciami ešte dobre pracovať, energiu strácame. Z krátkodobého hľadiska, to nie je až tak závažný problém. Horšie je, ak sa ocitáme v negatívnych emóciách dlhodobo. 

Všetci máme totiž aj svoje osobné emočné nastavenie, v ktorom sme dlhodobo ukotvení.

  

 

Každá emócia má svoje vibračné pásmo, ktoré podporuje alebo nepodporuje proces tvorenia  

 


V princípe platí, že v pásme pozitívnych emócii máme veľké možnosti tvorenia. Veci nám idú s väčšou s ľahkosťou, parádne fungujú tzv. šťastné náhody, teda synchronicita udalostí, darí sa nám, vitalita nášho tela i mysle silnie. A aj náročnejšie výzvy zvládame vcelku dobre. 

Naopak, negatívne emócie, nás dostávajú do pásma, kde sa procesy tvorenia sťažujú a naša myseľ prelaďuje na reaktívny mód. Veci sa kazia, spomaľujú, roztáča sa kolotoč trápenia, nespokojnosti, obáv, strachum hnevu atď.

Len si spomeňte na situácie, keď toho máte veľa a pribúdajú vám povinnosti, starosti, obavy, ako čo zvládnete, stihnete a pod. Veľmi ľahko sa stáva, že stačí malý podnet, poznámka a vyletíte, „šteknete“ alebo inak podráždene zareagujete. Alebo to potačíte a začne narastať vaša vnútorná nespokojnosť a frustrácia.



Starosti, obavy – prvý výraznejší signál poklesu energie.

Kým je to len akútny stav, je to vcelku rýchlo zvládnuteľné. Problém nastáva, ak pokles energie nezachytíte včas a prerastie do obdobia niekoľkých mesiacov, či dokonca rokov.
 


Zbystrite, keď sa z vašich bežných dní začne vytrácať radosť.

Prvým signálom je veľa stresu, starostí, viac únavy a čoraz menej radosti.
Ak pokles energie nezachytíte včas, môže sa pomaly, postupne energetický pokles stať vaším novým štandardom, ktorý budete vnímať ako normál.

Ak sa nezastavíte, a vezmete to tak, že teraz na radosť (oddych /relax) nemáte čas a neriešite to, energia klesne viac a posuniete sa od malých, k väčším alebo veľkým starostiam a obavám.
Dlhodobý energetický pokles si začne brať svoju daň postupne v ďalších oblastiach vášho života. Najčastejšie v oblasti zdravia alebo vzťahov, na ktoré sme nemali pre množstvo povinnosti čas.
Zastavte sa skôr, nech vás nezastaví až syndróm vyhorenia. 
Čo teda s tým?

 

 

Prihláste sa na bezplatný online tréning 
AKO TRANSFORMOVAŤ NEGATÍVNE EMÓCIE 

Získajte praktické, overené postupy, ktoré môžete okamžite uplatniť v paxi.

REZERVUJTE SI SVOJE MIESTO HNEĎ TERAZ    JASNÉ, CHCEM SA PRIDAŤ

 

 

Začnite s jednoduchým tréningom:
 

  1. Pozorujte, všímajte si, ako sa v priebehu dňa cítite. Sledujte a zvedomujte si emócie, ktoré máte.
     
  2. Uvedomujte si, aké aktivity a myšlienky predchádzali emóciam, ktoré práve cítite. Čo ste robili, o čom ste premýšľali? Ktoré aktivity vám energiu dopĺňajú a ktoré naopak berú? Vyberajte si vedome čomu a komu venujete svoju pozornosť a čas. Rovnako platí, že ak zmeníte myšlienky a spôsob uvažovania o niektorých veciach, zmeníte aj emócie, ktoré budú následovať. 
     
  3. Neponáhľajte sa a netlačte na seba. V rámci tréningu je dobré, ak začnete svoje emócie a pocity pozorovať najprv vždy v rovnakom čase. Napríklad po prebudení, alebo cestou do práce. Vytvorte si zvyk. Naučte sa všímať si ich, bez toho, aby ste ich hodnotili.  Je veľmi pravdepodobné, že postupne sami rozpoznáte, aké myšlienky sa vám opakujú a posúvajú vás negatívnym smerom. A ako som už spomenula, stačí zmeniť myšlienky a zmení sa smer energie. Tento postup je veľmi funkčný v prvej fáze, keď sa emócia ešte len dvíha. 
     
  4. Avšak často príde nejaká situácia alebo podnet, ktorý spustí okamžite silné a veľmi intenzívne emócie. Doslova človeka zaplavia a dokážu ho ovládať. V tomto prípade je dobré najprv prijať to, že sa tak stalo. Precítiť danú emóciu naplno a byť s ňou v spojení. Ak ju v tomto spojení dokážete prijať, môžete získať práve ten pozitívny odkaz či pozitívny potenciál, ktorý nesie.
    Následne naň môžete zamerať pozornosť, správne ho uchopiť a rozvinúť. Týmto spôsobom nebudete energiu strácať. Naopak, zosilnie vaša schopnosť energiu kumulovať a využívať ju aktívne v procesoch tvorenia. Či už v biznise, vzťahoch alebo v oblasti zdravia, pri samoliečiacich procesoch, pri práci so svojim telom. 
     
  5. Chce to cvik. Áno, normálny tréning. Taký istý tréning, ako potrebuje vaše telo, keď ho chcete dať do formy alebo aký potrebuje vaša myseľ, keď sa chcete niečo naučiť.
    Postupným trénovaním všímavosti, začnete zachytávať už prvé fázy rodiacej sa emócie a teda bude pre vás stále ľahšie, zvládať a spracovať a presmerovať jej energiu.
     


Nečakajte, že negatívne emócie zmiznú z vášho života.

Sú jeho súčasťou a majú pre nás reálne dôležitý význam. Keď sa v aute rozblikajú kontrolky, ktoré hlásia prázdnu nádrž alebo nedostatok oleja, nehovoríte o tom, aké sú otrasné, že nie?  Normálne dotankujete alebo idete do servisu, ak treba.

A veľmi podobne to môžete urobiť aj s emóciami.

____________________________________________

Existuje mnoho ciest a možností, ako sa naučiť s emóciami pracovať. Najlepší spôsob je praktický, preto využite 

BEZPLATNÝ 5 dňový online tréning AKO TRANSFORMOVAŤ NEGATÍVNE EMÓCIE
Získate paktické, overené postupy,
 ktoré môžete okamžite uplatniť v paxi.

A keďže ste to dočítali až sem,
máte možnosť rezervovať si ho už dnes: 
  JASNÉ, CHCEM SA PRIDAŤ

Zostaňme v kontakte

a budem vám posielať podnety a zaujímavé tipy pre vaše podnikanie i osobný život.
Vážim si vašu dôveru, preto nehrozí žiadny spam. Odhlásiť sa budete môcť kedykoľvek jedným klikom.